Een opgeblazen gevoel / gestoorde maaglediging

Heb je te snel of te veel gegeten en voel je je opgeblazen? Heb je last van hinderlijk gerommel of pijnlijke krampen in je maagstreek? Dit is wellicht te wijten aan een ophoping van lucht of gas in je maag. Hierdoor zwelt je maag op en valt de werking ervan stil. 

Een stevige wandeling kan soms al wonderen doen, maar hier heb je niet altijd de kans toe. Gelukkig bestaan er enkele doeltreffende geneesmiddelen die je arts je kan voorschrijven. Ze starten je maag als het ware weer op en helpen je spijsvertering op gang. Hierdoor zal je je al snel beter voelen.

Welke producten komen in aanmerking?

Geneesmiddelen met domperidone

Domperidone schiet te hulp als je maag in de problemen zit. Het werkt namelijk als een prokineticum. Dat betekent dat het de beweging of motiliteit van de maag zich weer herstelt, zodat je eten opnieuw normaal gekneed, gemengd en gemaald kan worden. Domperidone stimuleert de samentrekkingen van de maag en versnelt je maaglediging. Hierdoor verdwijnt het zwaartegevoel en zal je je al snel opgelucht voelen.

Domperidone bestaat in diverse vormen: Orodispergeerbare tabletten, tabletten om in te slikken met water, siroop en zetpillen. De orodispergeerbare tabletten genieten meestal de voorkeur van patienten, want:

  • Ze worden ingenomen zonder water, waardoor je je maag niet extra hoeft te belasten
  • Smelten in enkele seconden weg op de tong
  • Aangename smaak
  • Discreet, doeltreffend en handig onderweg

Heb je last van een trage vertering of een opgeblazen gevoel, ga dan langs bij je arts voor een aangepaste behandeling. Vraag altijd raad aan je arts en lees aandachtig de bijsluiter voordat je het geneesmiddel inneemt.

Lees hier enkele tips om voorbereid naar je arts te gaan.

Let op: Domperidone kun je beter vermijden indien je gekende cardiovasculaire problemen hebt of geneesmiddelen inneemt die voor een interactie zorgen.

Geneesmiddelen met metoclopramide

Metoclopramide wordt ook in sommige gevallen aangeraden tegen dyspepsie, maar er is geen duidelijk bewijs voor de werkzaamheid bij een trage vertering, brandend maagzuur en dyspepsie.
Metoclopramide bestaat in diverse vormen: tabletten om in te slikken met water, siroop, zetpillen en injectie.

Let op: Metoclopramide wordt in verband gebracht met onaangename bewegingsstoornissen die extrapiramidale stoornissen (EPS) genoemd worden.

De langetermijneffecten kunnen een groter probleem vormen, vooral tardieve dyskinesie (TD).

Heb je last van een trage vertering of een opgeblazen gevoel, ga dan langs bij je arts voor een gepaste behandeling

Producten op basis van planten.

Sinds de oudheid worden aan sommige planten spijsverteringsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Voorbeelden zijn gember, artisjok, stinkende gouwe, melisse en rozemarijn. Bij milde maagklachten kunnen producten op basis van planten soms een oplossing bieden.

Helpt het niet, of heb je veel last, ga dan best langs bij je arts voor een gepaste behandeling.

Let op: Wees zeker voorzichtig met kruidengeneesmiddelen als je nog andere medicatie moet nemen. Wisselwerking tussen kruiden en geneesmiddelen is nooit uit te sluiten! Vraag daarom eerst advies aan je arts.

Een goede voorbereiding op je doktersbezoek kan belangrijk zijn

Tips voor het volgende gesprek met je arts.

Trage vertering voorkomen

We geven je handige tips om te letten op je leef- en eetgewoonten. Misschien los je je klachten al op met een paar eenvoudige aanpassingen.

Wees voorbereid bij het volgende gesprek met je arts

Maaglast kan op verschillende manieren worden behandeld. Ontdek hier de voordelen van elke behandeling.