Misselijkheid en/of braken

Wanneer je ziek bent of je maag overladen is vertrekken er signalen vanuit je maag naar je hersenen. Die geven op hun buurt aan je lichaam de opdracht om de braakreflex in gang te zetten. Gelukkig kunnen sommige geneesmiddelen deze signalen blokkeren. Vraag raad aan uw arts voor de geschikte behandeling.

Welke producten komen in aanmerking?

Geneesmiddelen met domperidone

Domperidone schiet te hulp als je maag in de problemen zit. Het heeft namelijk een dubbele werking: domperidone is niet alleen een prokineticum maar ook een anti-emeticum dat het braaksignaal van je maag naar het braakcentrum in je hersenen blokkeert zonder dat het je bloed-hersen barriere passeert, en het centrale zenuwstelsel bereikt. Je braakneiging zal stoppen en waardoor je je niet meer misselijk voelt. Daarnaast werkt domperidone ook als prokineticum: dankzij het feit dat de domperidone de stilgevallen maag weer op gang trekt, zullen na een tijdje die signalen niet meer worden uitgezonden en voel je je weer zoals voorheen.

Domperidone bestaat in diverse vormen: orodispergeerbare tabletjes, tabletten om in te slikken met water, siroop en zetpillen.

De orodispergeerbare tabletten genieten meestal voorkeur van patienten, want:

  • Inname zonder water, waardoor je de braakreflex niet onnodig stimuleert
  • Smelten in enkele seconden weg op de tong
  • Aangename smaak
  • Discreet, doeltreffend en handig onderweg

In de meest ernstige gevallen worden zetpillen aangeraden.

Heb je (regelmatig) last van een misselijkheid en braken, ga dan langs bij je arts voor een gepaste behandeling. Vraag altijd raad aan je arts en lees aandachtig de bijsluiter voor je het geneesmiddel inneemt.

Lees hier enkele tips om voorbereid naar je arts te gaan.

Let op: Domperidone kun je beter vermijden indien je gekende cardiovasculaire problemen hebt of geneesmiddelen inneemt die voor een interactie zorgen.

Tip! Heb je tijdens de vakantie vaak last van reisziekte? Er bestaan aangepaste producten op basis van domperidone op voorschrift van een arts.

Geneesmiddelen met metoclopramide

Metoclopramide kan worden gebruikt voor behandeling van misselijkheid en braken vooral na chemotherapie, radiotherapie of na een chirurgische ingreep en in het kader van migraine. Metoclopramide bestaat in diverse vormen: tabletten om in te slikken met water, siroop, zetpillen en injectie.

Let op: Metoclopramide wordt in verband gebracht met onaangename bewegingsstoornissen die extrapiramidale stoornissen (EPS) genoemd worden.De langetermijneffecten kunnen een groter probleem vormen, vooral tardieve dyskinesie (TD).

Heb je last van misselijkheid? Ga dan langs bij je arts voor een gepaste behandeling. Vraag altijd raad aan je arts en lees aandachtig de bijsluiter voordat je het geneesmiddel inneemt.

Producten op basis van gember

In geval van milde vormen van misselijkheid of braakneigingen kunnen gemberextracten soms een oplossing bieden.

Helpt het niet, of heb je veel last, ga dan best langs bij je arts voor een gepaste behandeling

Let op: Wees voorzichtig met kruidengeneesmiddelen als je nog andere medicatie moet nemen. Wisselwerking tussen kruiden en geneesmiddelen is nooit uit te sluiten!

Vraag daarom eerst advies aan je arts. 

Middelen voor specifieke gevallen van braken

Er bestaan enkele zeer specifieke geneesmiddelen die braken tegengaan (o.a. alizapride, metoclopramide en ondansetron). Ze zijn enkel aangewezen in geval van braken door radio-of chemotherapie of in geval van braken na een operatie.

Heb je last van misselijkheid? Ga voor raad altijd langs je arts en lees aandachtig de bijsluiter voordat je een geneesmiddel inneemt. 

Een goede voorbereiding op je doktersbezoek kan belangrijk zijn

Tips voor het volgende gesprek met je arts.

Misselijkheid of braken voorkomen

We geven je handige tips om te letten op je leef- en eetgewoonten. Misschien los je je klachten al op met een paar eenvoudige aanpassingen.

Wees voorbereid bij het volgende gesprek met je arts

Maaglast kan op verschillende manieren worden behandeld. Ontdek hier de voordelen van elke behandeling.