Wapen je tegen de winterkwalen!

Hoesten, snotteren of met griep in bed… kan je het vermijden? En zo niet: wat kan je doen als het je overkomt?

Een verkoudheid is nog geen griep.

Laten we eerst even duidelijkheid scheppen. Sommige mensen noemen zich “grieperig” als ze een gewone verkoudheid hebben. Geen wonder, want een aantal symptomen zoals keelpijn, hoesten en neusloop zijn dezelfde. Zowel een verkoudheid als een griep worden veroorzaakt door een besmettelijk virus dat zich in de bovenste luchtwegen nestelt (je wordt dus niet ziek door in de tocht te staan of in de regen te lopen).

Maar een verkoudheidsvirus is geen griepvirus. Bij een onschuldige verkoudheid krijg je zelden koorts en voel je je ook lang niet zo ziek als bij een griep. Die laatste wordt veroorzaakt door het influenzavirus dat elke winter op de afspraak is. Een griep begint meestal plots, met rillingen en koorts die hoog kan oplopen. Als toemaatje krijg je ook hoofd- en spierpijn.

Zowel een verkoudheid als een griep moet je uitzieken. Sommige griepsymptomen zoals koorts en pijn kun je wel verlichten door bijvoorbeeld een pijnstiller te nemen. En verder: rusten en veel water drinken! Griep kan je dus niet genezen maar wél voorkomen door bij de dokter een griepprik te halen. Vooral oudere mensen en mensen met weinig weerstand doen er goed aan zich tijdig te laten inenten.

Een maag-darm infectie is evenmin een griep.

Een maag-darm infectie of gastro-enteritis heeft helemaal niets met griep te maken. In tegenstelling tot griep kan een maag-darm infectie niet alleen door een virus (zoals het rotavirus) veroorzaakt worden maar ook door voedsel dat besmet is met bacteriën (zoals Salmonella). De symptomen zijn allesbehalve prettig: koorts, buikpijn, diarree, misselijkheid en braken. Een maag-darm infectie als gevolg van een virus is bovendien zeer besmettelijk. Een maag-darm infectie voorkomen is niet eenvoudig. Voorzichtig zijn met risicovol voedsel en steeds goed je handen wassen zijn de basisregels. Krijg je het toch te pakken, weet dan dat het ergste gewoonlijk al na enkele dagen achter de rug is. Door de diarree kan je uitdrogen, dus is het belangrijk dat je veel water drinkt.

Werd je maag-darm infectie veroorzaakt door een bacterie, dan kan je arts eventueel medicijnen voorschrijven. Tegen een maag-darm infectie die veroorzaakt werd door een virus is weinig te beginnen; je kan enkel de symptomen van diarree, misselijkheid en braken verlichten met geneesmiddelen van je arts. De aangepaste orodispergeerbare tabletjes worden zonder water ingenomen waardoor je de braakreflex niet onnodig stimuleert en je maag niet onnodig hindert. Raadpleeg dus zeker je dokter voor een aangepaste behandeling.

Wist je dat?

Hoe lang is je maaltijd onderweg in je lichaam? Of hoe lang is je spijsverteringskanaal?